Gardinstenger

Vi fant mange gardinstenger rundt omkring i hus og uthus. Disse har vi tatt i bruk. Går ut i fra at de er fra sist på 1800-tallet. Det var ikke vanlig med gardiner for allmuen før ca 1880.

Dørhåntak

Dette er en eggformet dørvrider fra 1700-tallet. Denne er i daglig bruk på vår badedør.

Dørhåndtak

Det er mange ulike dørhåndtak i huset, fra forskjellige tidsperioder. På dette bildet ser du en dørvrider i empirstil fra siste del av 1700-tallet.

Strømbryter

På et av loftene henger det fortsatt gamle strømbrytere på veggen. Det er lagt opp nytt elektrisk anlegg med de gamle bryterne får henge til pynt.

Fuglehaspe

Fuglehasper var vanlig på vinduene siste halvdel av 1700-tallet. Haspene/stormkrokene var formet som fugler og derav navnet. Det er fuglehasper på flere av våre vindu.

Tallerkenhylle

Tallerkenylle ble laget av to gulvbord og malt hvit.

Maling

Under mange lag med maling kom vi ned til disse fargene på dagligstua (dagens kjøkken). Vi valgte å male veggene i en grå/grønn empirfarge med hvite pilastre istedet. I dag er denne veggen kledd inn med en tallerkenhylle. Døra har beholdt sin grønnfarge.

Maling

I første etasje valgte vi å legge vannbåren varme og nytt tregulv. De gamle gulvene ligger under. Det ble ikke lagt isolasjon i veggene og huset holder grei temperatur på kalde dager. På bildet ser vi far i huset som var noe skeptisk til at de fine, nye tregulvene skulle males.

Maling

Vi malte opp alle de gamle tregulvene i andre etasje. Gulvene ble vasket og pusset før maling. Vi fikk råd om å bruke vannbasert gulvmaling men dette fungerte dårlig. Etter kort tid ble gulvet skjoldete. De gamle gulvene hadde tidligere vært malt med linoljemaling. Vi bruker nå oljemaling og det fungerer fint. 

Maling

Det er fint panel på veggene i de fleste rom i andre etasje. Her er det storesøster som har valgt spreke farger til sitt soverom.

Maling

Det har vært mye malearbeid. Vi har malt nesten alle flater inne i trønderlåna. Her er det taket i den ene gangen som får et strøk med hvit oljemaling.

Steinheller

Steinene ble gravd frem og vasket og er i dag en trivelig del av tunet.

Steinheller

Vi hadde sett på gamle bilder at det var en steinlagt hellegang mellom huset og fjøset. Vi startet med å ta bort en del jord der vi visste at denne hellegangen skulle ha vært. Jammen lå den der like fin under torva.

Ny gråsteinsmur

Det ble murt opp ny gråsteinsmur under deler av huset.

Husmur

Muren på den ene enden av huset hadde seget. Huset måtte jekkes opp og ny gråstensmur måtte mures. Det "knaka" godt i huset under oppjekkingsprosessen.

Nyrestaurerte vindu

Det tok oss noen år før vi hadde fått restaurert alle vinduene, 28 i alt. De første vinduene fikk vi hjelp til å restaurere og lage nye innglass. Etter noen kurs i restaurering av gamle vinduer var vi i stand til å klare jobben selv. Mange av de gamle glassrutene var heldigvis inntakt og ble gjenbrukt. I tillegg fikk vi tak i gamle ruter som vi supplerte med.  

Gamle vindu

Alle vinduene, unntatt et på badet, var orginale og antagelig fra først på 1800 -tallet. Dette er barokkvinduer med åtte ruter i hver ramme og de er midthengslet. De fleste vinduene var i dårlig forfatning. Malingen var flasset av og kitten løsnet. Det var en utfordring å få vasket vinduene da mange av rutene var løse og noen falt også ut bare man kom borti dem.   

Ytterdør etter restaurering

Vi fikk hjelp med restaurering av dørene. Det er to dobbeldører i sveiterstil og vi valgte derfor å legge inn farget glass i noen av rutene (gult). Fargen på døra er brent umbra og omrammingen er malt i lys oker.

Ytterdør før restaurering

Slik så ytterdøra ut før restaurering.

Maling av trønderlåna

På sensommeren 2010 startet vi med maling av trønderlåna. Vi kom halveis denne høsten og den andre halvdelen av huset ble malt året etter. Trønderlåna hadde opprinnelig vært hvit men ble sist på 1990- tallet malt rød med grønne omramminger. Vi skrapte bort det meste av den gamle malinga og malte over med hvit linoljemaling.

2009

Da vi flyttet hit i mai 2010 var det en god del å ta fatt på. Ingen piper var i orden, de fleste vinduer dårlige, men taksteinen har holdt stand. Trønderrød fjøsmaling var brukt på stua, kvit linoljemaling under. Steinmuren under den nærmeste delen var rast ut og det bodde faktisk en grevling under ganggulvet.

2010

Hele huset er tømret. De tre delene til venstre er fra 1831, langkammerset bak den nederste døra er fra 1880 og stua helt til høyre er fra 1924. Første etasje er forhøyet med ett kvarv, sannsynligvis ved flyttingen i 1880. I andre etasje har vi ikke tatt av noe panel foreløpig, så om den er forhøyet vet vi ikke.

2015

Vi har beholdt det aller meste av kledning utvendig, bare skrapt og malt. Restaurert alle vinduene og dørene. Taksteinen er sementstein fra Solbusøy taksteinfabrikk som lå ca 2 km fra garden. Taksteinen har ligget fra ca 1930-tallet. Ganske slitt, men fortsatt tett.

Del denne siden