Ny låvbru
Stokker og planker på den gamle låvebrua hadde råtna opp. Me fekk tak i 5 impregnerte telefon-/kraftstolper. Døm burde halde nøern år. Det bi sterkt nok åt både bil og traktor, men bi nok mest brukt tæ å gå på for å hente materialer åt de andre restaureringan.
Av bildet kan me sjå att det ha vør skyveporter før. Døm står innpå låven. Da gjekk låvebrua innpå veggen en halv meter høyere opp. Det va for att låvebrua gjekk skrått opp på høytrevet den gangen. No æ det flatt golv innafor porten.
For at itte plankan ska råtne for fort, så me smurt døm inn må i blanding tå tjurru og treterpentin. Bør gjøres mæ nøern års mellomrom, men itte søkkert det æ nødvendig hell. Kritisk punkt æ milla plankan og åsan.
Det mangle i glasrute. Det fæ bare vør slik, for da kan svulua eller andre fugler kåmmå både ut og inn :-)
Baksiden av fjøset med kjellerinnganger
Baksida av fjøset har 2 kjellerinnganger, i tillegg er det en på vestveggen som du ser til venstre på bildet. Vinduet i teglstenen på vestveggen var for øvrig tiltenkt dør. Den er murt igjen under vinduet. Årsaken var at fjøset var tenkt påbygd med en stor vinkel, men det ble det aldri noe av.
Sola, vind og regn har nesten spist opp fjøsdøra på baksida, så den har ramlet fra hverandre. Alle delene finnes så det er mulig å lage en kopi eller restaurere den gamle.
Noen steder har også fugene falt ut i denne veggen, og der har gulspurven funnet ut at det er fint med hus inni veggen. Taksvalen har reir oppe under mønet på vestveggen.
Jernrammer i vinduene
Det er jernrammer til alle vinduene. I alt 15 vinduer med 12 glasruter i hver. Kun 4 glasruter var hele, og med svært mye knust glass både innenfor og utenfor alle vinduer har nok noen brukt dem som blink!
Tidligere eier laget trerammer som ble skrudd utenpå jernrammene. I denne ramme er det ett stort vindu som dekker litt mer enn 6 ruter. En praktisk og fin løsning som gjorde alle vinduene nå ble tette. Planen vår er å kitte i alle rutene i jernammene igjen, men det haster ikke.
Den midterste ruta av de 9 firkantede har innvendig ramme som kan åpnes. Låsene og tappene for gangjern er stort sett rustet fast, men forhåpentligvis går det an å få gjort noe med det etter hvert.
Fjøsdøra er kanskje den gamle ytterdøra på våningshuset
Vi har fått forklart at den fine fjøsdøra kanskje er den gamle ytterdøra på våningshuset. Våningshuset ble påbyde en ende samtidig med nyfjøset. Da ble det behov for to dører på våningen, og gammeldøra ble til overs. I såfall er den omgjort litt med buet topp.
Hele fjøset er flott oppmurt med rød-gul teglsten. Fine buer over både dører og vinduer. En del fuger holder på å falle ut, spesielt ved nedløpene hvor vatnet har kommet innpå veggen.
Brødrene Pus er dørvakter!
Nytt fjøs i teglstein oppført i 1924
Fjøset ble bygget i 1924. Det står på samme tomt som det gamle fjøset. På gardsbildet fra 1920 kan du se det gamle fjøset, men fjøset på de senere gardsbildene er teglsteinsfjøset. En dek av gulvåsene er gjenbrukte laftestokker med mefar, trolig fra gammelfjøset. Mange av gulvåsene og stolpene var nok nye i 1924. På en av dem kan vi se det er skrevet "Kjørt hjem med Borka i 1923".
På låven er det eget høytrev helt øverst. Det er så bredt at man kunne svinge rundt med hest og høyvogn. Tidligere var det sementstein på taket, den har blitt erstattet med lette blekkplater. Veggen mot nordvest har også fått røde blekkplater. Her er det opprinnelig to vindu bak. Ett i låven førsteetatsje og ett på høytrevet. Vi savner litt lys oppå der nå.